Skip to content
gk questions

10 Important General Knowledge questions for Competitive Exams – SET 1

GK Questions 2020: General Knowledge questions and answers for competitive exams preparation and Interviews.

Current GK Quiz Questions with answers and explanations. These are the General Knowledge 2020 for candidates who are preparing for Competitive examinations and GK Interview can read this article below.

How many of the below General Knowledge Questions can you solve?

Solve them to find out.

10 GK QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS AND INTERVIEW

1. “Rani ki vav” is an intricately constructed stepwell situated in ____.

A. Madhya Pradesh

B. Bihar

C. Gujarat

D. Uttar Pradesh

E. West Bengal

ANS:
C. Gujrat

2. In May 2018, India dragged the US to the World Trade Organisation's dispute settlement mechanism over the imposition of import duties on _____.

A. Crude Oil

B. Steel & Aluminium

C. Automobiles

D. Electronics product

E. Machinery

ANS:
B. Steel & Aluminium

3. The first woman to conquer Mount Everest twice is

A. Santosh Yadav

B. Suma Shirur

C. Surja Lata Devi

D. Jyoti Randhawa

E. Premlata Agarwal

ANS:
A. Santosh Yadav

4. Which of the following categories of banks are not allowed to accept deposits under the ‘Pradhan Mantri Garib Kalyan Deposit Scheme’ (PMGKDS) 2016?

A. Private Sector Banks

B. Public Sector Banks

C. Regional Rural Banks

D. Cooperative Banks

E. State Bank of India

ANS:
D. Cooperative Banks

5. The currency of the ‘Republic of Maldives’ is _________

A. Riyal

B. Rupee

C. Ringgit

D. Rufiyaa

E. Rupiah

ANS:
D. Rufiyaa

6. The ‘Shri Shiv Chhatrapati Sports Complex’ also known as Balewadi Stadium, is situated in _________.

A. Nashik, Maharashtra

B. Mumbai, Maharashtra

C. Aurangabad, Maharashtra

D. Nagpur, Maharashtra

E. Pune, Maharashtra

ANS:
E. Pune, Maharashtra

7. India’s very own Global Positioning System (GPS) which is set to hit the market for public use in early 2018 is known as the ‘Indian Regional Navigation Satellite System’ (IRNSS). Its operational name is _______.

A. NASIK

B. NASIC

C. NAVIC

D. NAVIK

E. NAVIS

ANS:
C. NAVIC

8. ‘Aparna Popat’ is a famous Indian_______.

A. Hockey Player

B. Tennis Player

C. Cricket Player

D. Badminton Player

E. Volleyball Player

ANS:
D. Badminton Player

9. India’s first underwater metro rail tunnel has recently (May 2017) been completed under the _________.

A. Yamuna River

B. Gomati River

C. Hooghly River

D. Krishna River

E. Narmada River

ANS:
C. Hooghly River

10. The city of 'Abu Dhabi' is the capital of_________.

A. Republic of Turkey

B. Lebanese Republic

C. The Hashemite Kingdom of Jordan

D. Kingdom of Saudi Arabia

E. United Arab Emirates

ANS:
E. United Arab Emirates

How many of the General Knowledge questions have you solved? Comment down below.

7 Daily Current Affairs – 7th April 2022 7 Daily Current Affairs – 5th April 2022 7 Daily Current Affairs – 3rd April 2022 7 Daily Current Affairs – 2nd April 2022 7 Daily Current Affairs – 1st April 2022